DIYpedia
DanielM

Realizarea unui gard din fier

Proiect postat de DanielM

4780
Vizualizări
Realizarea unui gard din fier

Nivel Dificultate
Moderata

Timpul Necesar
O saptamana

Bugetul Necesar
Peste 1000 RON

Evaluare Utilizatori

Votul utilizatorului
 
5.0 (3)

Voi prezenta in acest proiect cum se poate realiza un gard de fier (forjat nu se poate numi). Mentionez ca este prima daca cand realizez acest gen de lucrare. Sper sa-l gasiti interesant si sa va inspire. Din pacate costurile nu le-am notat, dar puteti face singuri un mic calcul. Va pot spune ca, costurile nu sunt mari daca il faceti in regim DIY.

Etapa 1 — Pregatirea

Prima etapa este pregatirea uneltelor si bancului de lucru. Am fixat flexul in dispozitivul de taiere avand grija sa-l montez la vinclu. Masa de lucru este recuperata de la constructia casei, doar am mai consolidat-o cu ceva contrafise fixate in autofiletante. Am mai realizat niste capre pentru a face o extensie mesei, extensia am folosit-o la taierea tevilor.
Pentru a aduce extensia la nivelul dispozitivului de taiere am folosit ca inaltatoare niste piulite si seibi plate pe care le-am fixat sub extensia mesei cu holsuruburi.

Etapa 2 — Matrita

Pentru ca am de realizat 8 panouri de aceleasi dimensiuni am hotarat sa realizez o matrita suport, astfel lucru va fi foarte mult usurat. Pentru asta am folosit o placa de OSB de 22mm (merge si de 18, mai mica nu as recomanda pentru ca trebuie sa fie cat mai rigida). Trasam o linie pe mijlocul placi in lungime si cu un circular de mana la care setam adancimea de taiere la 22mm taiam placa in doua. Dupa taiere mai realizam acelasi lucru pentru o singura piesa. Aveti grija sa folositi echipament de protectie.

Etapa 3 — Piese de ghidaj si finalizarea matritei

Din niste resturi de scandura, taiate pe lungime am realizat niste piese "ghidaj" pentru matrita. Cotele sunt de 10x5x2 cm (Lxlxh), acestea pot fi ajustate dupa nevoi. Am avut grija sa fie taiate in vinclu, in caz contrar elementii de fier ar fi fixati inclinat. Pentru o fixare ferma voi folosi autofiletante, dar cum acestea la strangere pot crapa ghidajele de lemn voi face cate 2 gauri in lemn, in aceste gauri voi fixa holsuruburile. Grosimea burghiului o stabilim in felul urmator: puneti burghiul peste autofiletant si uitati-va in lumina, daca se vede corpul holsurubului schimbati burghiul, ideea este ca trebuie sa se vada numai filetul.

In vederea definitivari matritei am folosit 2 bucati de scandura. Asezam piesele de OSB paralel la o distanta rezultata din calculul de inaltime al gardului, aproximativ 3/4 din inaltime acestuia. Piesele de lemn le-am fixat la capetele pieselor de OSB cu holsuruburi realizand un dreptunghi. Am avut grija sa fie in vinclu. Piesele de ghidaj de lemn le-am fixat pe semicerc, la o distanta egala unul de celalalt si pentru ai realiza raza am masurat diferenta de lungime  a elementilor, astfel urmatorul element a fost coborat/urcat cu o anumita lungime. La capetele elementilor nr. 1, am fixat pe laterate 2 piese de ghidaj mai lungi, acestea vor delimita latimea gardului.  Pentru a-mi fi usor la aranjarea elementilor pe matrita am numerotat piesele de ghidaj cu un marker.

Etapa 4 — Debitarea elementilor si debavurarea lor

Elementii vor fi realizati din teava rectangulara de 2x2 cm cu o grosime de 1.5 mm. Cum am de facut mai multe elemente de aceiasi lungime, am realizat un limitator paralel din lemn, masuram si trasam pe teava cu un trasator si un echer o lungime necesara. Asezam teava in dispozitivul de debitat, fixam limitatorul si realizam elementi prin taierea cu flexul. Urmatori elementi de aceiasi lungime nu mai trebuie sa-i masuram, ne folosim de limitator, asezam fierul in dispozitivul de debitat in asa fel incat un capat al tevi sa fie proptit in limitator, asta inseamna ca taiem la lungimea presetata.

Dupa debitare un capat al tevilor il polizam pe exterior la un polizor de banc, iar la interior cu o pila (se indeparteaza foarte usor si repede). Bavura rezultata la interior prin debitarea cu polizorul unghiular trebuie indepartata, evitati astfel posibile accidente si aparitia rapida a ruginii, din cauza bavurii zona nu poate fi vopsita prea bine.

Etapa 5 — Realizarea matritei pt. sudarea varfurilor

Urmatoarea etapa este sudarea varfurilor la elementi. Fiind multi elementi avem nevoie de o matrita in care sa putem fixa rapid piesele ce se vor fi sudate, in cazul meu; teava si varful de fier forjat (unicul element forjat de la acest gard). Dupa cum o sa vedeti si in poze, matrita e simplu de realizat, am fixat in lemn dupa forma varfului (trasam conturul ei pe lemn cu un marker) 3 holsuruburi, 1 in varf si 2 la baza. Pe acestea se va aseza varful de fier. Pe linia exterioara a varfului am fixat alte 4 holsuruburi. Acum avem o teaca, varful nu se misca in nici o parte, este asezat orizontal iar teava dupa cum se vede in poze se aliniaza perfect. Dupa ce am sudat toate varfurile (fiecare varf a fost sudat de jur-imprejur) am polizat surplusul de sudura.

Etapa 6 — Distantier pentru elementi

Pentru a suda elementii la distanta egala unul de celalalt am folosit niste distantieri de metal (in prima faza, ulterior am realizat alti din lemn) pe care i-am realizat din resturi de teava. Ca sa nu ii ratacesc printre alte resturi de teava i-am vopsit cu un grund de fier.

Etapa 7 — Fixarea elementilor pe matrita si sudarea lor

Incepem prin a fixa elementii nr. 1 (pe extremitati) pe matrita. Acestia vor ramane fixati de matrita pe toata durata realizarii panoului de gard. Fixam cate o platbanda in partea de jos/sus a panoului de gard (eu am ales ca platbanda sa fie de 2.5x0.3 cm) pe dedesubt cu menghine "F" si clesti menghina la cotele din proiect. Asezam distantierii (unul sus si unul jos), fixam cel de al 2-lea element de gard cu clesti menghina si sudam elementul de gard de platbanda (sus si jos). Reluam operatia pana terminam de sudat toti elementi. In acest stadiu panoul nu este rigidizat, intoarcem panoul de gard, asezam inca 2 platbande sus/jos, acestea trebuie sa fie paralele pe cele de dedesubt, le fixam cu menghina "F" la extremitati. Fixam cu clesti menghina fiecare platbanda de element inainte de fiecare sudura.

Acelasi lucru se face pentru fiecare panou in parte. Trebuie avuta grija la fixare fiecarui element in parte, sa fie asezat bine in partea de jos a matritei, iar dupa fixarea elementului, distantierul sa fie fest, astfel distanta dintre elementi va fi egala. Chiar daca la final o sa aveti distanta ultimul element mai mica cu 0.2..0.8 cm nu disperati, diferenta este prea mica pt. a putea fi sesizata cu ochiul liber. Sa fie fixati verticali si in vinclu.

Un alt lucru la catre trebuie sa aveti grija este sudura. Cand sudati elemente de fier de grosime mica trebuie sa aveti grija sa nu le gauriti, cu cat metalul este mai subtire cu atat se va gauri mai repede.

Etapa 8 — Finisarea

Facem intai o proba, daca se aseaza bine in ochiurile de gard. Stalpi de piatra vor mai fi inaltati cu un rand de piatra. Cum totul este bine trecem la finisarea panourilor. Curatam zgura, debavuram si polizam surplusul de sudura. Pentru acesta operatie am folosit Flex-ul, pila o dalta si ciocan. In momentul sudari elementelor de platbanda exista posibilitatea ca panourile de se incovoaie de la caldura. Pentru a le indrepta eu am facut asa: am asezat panoul pe 2 popi de 8x8 cm, popi au fost asezati pe extremitati, perpendicular pe panou (adica peste platbanda) am asezat o scandura de lungimea panoului si am batut cu un ciocan de 2 kg in scandura pe lungimea ei, dinstre centru spre extremitati. Mai verifici, mai bati, pana se indreapta. Dupa ce am indreptat panourile curbate trecem la urmatoarea etapa a finisajului. Fierul vine din fabrica uns cu ceva solutie antirugina, aceasta trebuie indepartata. Am folosit diluant si o carpa.

O alta etapa este grunduirea. Panourile fiind curate, cu un pistol de vopsit am aplicat 2 straturi de grund. Cu o pensula mica am grunduit si tevile la interior (2-3 cm) in parte de jos.

Pentru vopsirea finala am ales o vopsea culoare neagra, patina de fier forjat. Inainte de a vopsi am facut un test de compatibilitate intre grund si vopsea. Aplicam vopsea peste grund pe o lungime de 15 cm, lasati sa se usuce 12h si apoi cu un trasator sau o sula zgariati vopseaua. Daca linia rezultata prin zgariere are marginile zimtate ca un fierastrau inseamna ca nu se recomanda utilizarea vopselei pe acel tip de grund. In caz contrar vopseaua se va exfolia, sau grundul va fi decapat chimic de catre vopsea. La mine lucrurile au fost ok asa ca am trecut la aplicarea vopselei. NU este recomandat sa aplicati vopseaua fara echipament de protectie.

Urmeaza realizarea portilor pietonale si auto si montarea intregului ansamblu, dar toate astea in alte ghiduri viitoare.

Pentru realizarea acestui proiect ai nevoie de urmatoarele

Scule si Unelte Necesare
 • bormasina
 • ciocan
 • autofiletanta
 • fierastrau circular
 • echer
 • creion
 • polizor unghiular
 • polizor de banc
 • Aparat de sudara
 • Pila
 • Trasator
 • Maker
Materiale Necesare
 • vopsea
 • grund fier
 • Teava rectangulara 2x2x0.5 cm
 • Platbanda 2.5x0.3 cm
 • Varfuri de fier forjat

Discutiile Proiectului
Pentru a participa la discutii sau vota proiectul te rugam sa te autentifici
 
 
 
Alin D
support
Daniel, esti exemplul perfect prin care arati ca se pot face si lucrari putin mai complexe in regim DIY. Ma inclin ! :thanksjap:

Intrebare: Piesele pentru gard (varfuri, teava rectangulara etc.) le gasesti in magazinele de bricolaj sau le-ai luat de la un depozit specializat in teava ?

Nota mea ? :D  la superlativ, evident :ok:
Daniel Morlova
support
Varfurile si sildurile si clanta le-am achizitionat de la o firma gasita pe net, faceau si livrare la domiciliu, dar am preferat sa ma duc la depozitul lor sa vad ce iau. Teava si platbanda au fost luate de la un magazin de bricolaj local, nimic special. Electrozi, broasca si alte consumabile tot de la magazin de bricolaj. Totul este la indemana, se gasesc usor si au un pret bun.
emanuel
support
Ok, o sa las cred.... garda mai jos referitor la comentarii:)
Vreau sa te intreb daca esti multumit de aparatul tau de sudura . As vrea sa-mi achizitionez su eu unul de asta te intreb. Si ce marime maxima de electrod folosesti la el?
Te felicit pentru sculele ce le detii, am mers si eu o perioada buna pe bosch ....dar in ultimul timp le fac cam la norma pe astea verzi.  Am trecut pe MAKITA pot spune ca sunt mult mai multumit.
Daniel Morlova
support
Da, aparatul este foarte bun, am sudat doar cu 2.5 si 3 electrozi continuu. Aparatul duce teoretic si 4.2 (165A), dar eu nu am avut nevoie de asa mare putere, in regim home nu cred ca se va folosi prea des astfel de puteri. Momentan sunt multumit de Bosch, nu am avut nici o problema cu ele.

P.S. Comentariile nu trebuie sa le lasi deoparte, doar ca nu trebuie sa fie interpretate ca ostile, daca intelege ce il sfatuieti ok, daca nu, nu se merita sa-ti bati capul. Fiecare face ce crede de cuvinta, vremea in care educatia se facea cu forta a trecut. :)
emanuel
support
Crede-ma cu nu incerc sa fac cu forta educatie ...in plus eram mic pe cand se impunea asta prin scoli :) asta sa nu crezi ca sunt vreun securist mic.