DIYpedia
helerea

Constructie Gratar de Gradina

Proiect postat de helerea

41352
Vizualizări
Constructie Gratar de Gradina

Nivel Dificultate
Foarte Avansata

Timpul Necesar
Mai mult de o saptamana

Bugetul Necesar
Peste 1000 RON

Evaluare Utilizatori

Votul utilizatorului
 
5.0 (3)

Constructia unui gratar de gradina din boltari si caramida.

Etapa 1 — Modelul gratarului

Va prezint in acest proiect constructia unui gratar de gradina realizat din boltari si caramida plina.
Gratarul are anexata o masa de lucru, un cuptor si o plita.
Vom atnexa de asemenea si o chiuveta in partea stanga a gratarului
Gratarul va fi finisat in forme curbe si placat cu piatra.

Etapa 2 — Schita si dimensiunile gratarului

Va prezint in poza atasata o schita cu toate dimensiunile gratarului.
Accesati poza atasata si studiati cu atentie toate cotele.

Etapa 3 — Primul rand de boltari

Stabilim amplasamentul gratarului si turnam un postament din beton armat.
Constructia gratarului o incepem prin ridicarea primului rand de boltari la soclu.

Etapa 4 — Soclul gratarului

Continuam zidirea randurilor din boltari pana atingem cota dorita pentru soclu.
Verificam periodic planeitatea zidariei precum si toate unghiurile peretilor.
In zona de amplasament a plitei, inchidem complet zidaria in partea de jos la inaltimea un boltar.

Etapa 5 — Realizarea cofrajului

Debitam scanduri la lungimea interioara a modulelor gratarului.
Scandurile le pozitionam pe suporti din lemn si le fixam cu holzsuruburi pentru o decofrare mai usoara.
In modulul de gratar realizam un cofraj semirotund confectionat din polistiren.
Foarte mare atentie la planeitatea cofrajului. Vom verifica periodict planeitatea cu un boloboc.
Pentru a preveni scurgerea laptelui de ciment, am umplut toate rosturile dintre scandurile cofrajului cu spuma poliuretanica.

Tot in cadrul acestei etape am realizat din beton patul cenusarului. Pentru umplutura se pot utiliza resturi de caramida.

Etapa 6 — Cofrajul din caramida plina

Lateralele gratarului le cofram cu un placaj arcuit pe semicerc.
In zona plitei am zidit un perete din caramida plina apoi am trecut la zidirea unui rand de caramida in spatele intregii constructii.
Dupa realizarea cofrajului montam armatura tip plasa din fier beton FI 10

Etapa 7 — Cenusarul plitei

Masuram dimensiunile usi cenusarului si zidim un cadru de caramida in care prindem usa.
Dupa fixarea usii turnam o mica sapa pentru egalizarea suprafetei in cenusar.

Etapa 8 — Cuva de caldura din interior

Pentru a mentine caldura in interiorul cuptorului vom realiza o cuva din caramida.
In aceasta cuva se trage jarul ramas dupa arderea lemnului iar caldura degajata va creea o perdea de aer cald la intrarea in cuptor.
Debitam o caramida o data pe cant in lungime si inca o data pe latime in lungime.

Montam si usa la focarul plitei iar partea de sus a usitei o fixam in cofraj pentru o rezistenta sporita.

Etapa 9 — Turnare beton

Se toarna beton in cofrajul cuptorului pana la jumatate din inaltimea caramizii din spate respectiv nivelul de sus al cuvei de caldura prezentate anterior.
Suprainaltam cuva de caldura cu inca un rand de caramida debitata pe cant.
Debitam in continuare un alt set de caramizi si realizam un cofraj hexagonal.
Umplem cu beton spatiul exterior hegaxonului iar in mijlocul lui umplem spatiul cu un amestec de sticla sparta si nisip.
Stratul de sticla amestecata cu nisip ar trebui sa aiba aproximativ 4-5cm si are rol de a inmagazina caldura si de a o ceda treptat in interiorul cuptorului.

Etapa 10 — Patul de caramizi la cuptor

Zidim un pat de caramizi in interiorul hexagonului pastrand un rost de 1-1,2 cm intre caramizi.
Rosturile le vom umple cu un amestec realizat din pamant argilos, nisip fin si apa.
Spetiile neacoperite de caramizi in interiorul hexagonului le vom umple cu beton fara a depasii inaltimea cofrajului

Etapa 11 — Constructia plitei

Pe lateralele interioare ale usii cenusarului ridicam atat pe stanga cat si pe dreapta un cadru din zidarie.
Partea din spate a focarului si cenusarului o vom dubla prin zidirea caramizilor pe cant.
Gratarul cenusarului il vom amplasa intr-o nisa creeata prin debitarea caramizilor in forma de L.
Dupa fixarea gratarului ridicam tot focarul plitei pana aproape de marginea de sus a cofrajului.
La zidarie utilizam un mortar din pamant argilos in amestec cu nisip fin.

Etapa 12 — Turnarea betonului la blatul de lucru si gratar

Asezam un pat de caramizi refractare cu rosturi intre ele de aproximativ 1 cm pentru a forma fundul focarului la gratar apoi turnam beton pana la marginea de sus a caramizilor.
Zidim pe cant un rand de caramida perimetral in jurul focarului verificand cu ajutorul unui echer toate unghiurile pentru a le ajusta perfect la 90 grade.
Dupa zidirea bordurii laterale turnam beton pana la marginea de sus a cofrajului.

Etapa 13 — Placarea blatului cu piatra

Inainte de a incepe placarea sortam si ajustam piatra.
Fixam o margine din scandura in partea din fata pentru a fixa planeitatea placarii la boloboc apoi incepem placarea pornind din dreapta gratarului.
Pe marginile semirotunde (capetele laterale) pietrele le vom scoate cativa cm in exterior. Astfel, placarea laterala se va face pana sub pietrele dispuse pe blat.
Placarea nu o vom face pana in spate deoarece acolo vom ridica un parapet din zidarie.

Continuam placarea pana in zona plitei. La bordura plitei nu vom monta piatra deoarece piatra se poate sparge datorita caldurii.
In zona bordurii la plita zidim caramida de samota in care am debitat un sant tip "L" pentru montarea plitei.

Rostuirea pietrelor o vom efectua la aproximativ 4-5 ore de la placare doar atunci cand pietrele nu se mai misca.
Rostuirea o vom face cu un mortar format din nisip fin si ciment.
Dupa 4-5 ore de la rostuire vom spala rosturile cu un burete umed fara a intinde mortarul pe pietre.

Etapa 14 — Inceperea zidariei la cupola cuptorului

Dupa o zi de la placare continuam constructia prin rostuirea caramizilor din focarul cuptorului.
Rostuirea o vom face cu pamant argilos amestecat cu nisip fin.

Cu ajutorul unei rulete compas desenam un cerc cu un diametru de 63 cm lasand in exteriorul cercului 10 cm.
Incepem dispunerea caramizilor la cupola in jurul cercului trasat. Zidaria o vom realiza cu acelasi amestec din pamant argilos si nisip fin.

Etapa 15 — Continuarea constructiei la plita

Ne-am oprit putin din constructia cupolei cuptorului pentru a continua lucrarile la plita.
Zidim partea din spate a focarului pana la nivelul bordurii realizate din caramida de samota
In partea stanga, sub bordura realizata din caramida de samota am lasat doua tuneluri pentru a dirija fumul catre cos.
Pentru fixarea plitei am realizat mici santuri in forma de L.
Ulterior am continuat ridicarea cu inca 2 randuri a peretelui din spatele plitei si lateral stanga.

Etapa 16 — Ridicarea cupolei cuptorului

Continuam zidaria cupolei prin asezarea caramizilor inclinat spre interior.
Pentru a aseza caramizile inclinat se pot folosii mici resturi de caramida sparta.
Atat zidaria cat si rosturile interioare si exterioare se vor realiza din pamant argilos amestecat cu nisip.

Trecem la realizarea arcadei

Dintr-o bucata de polistiren realizam un suport arcuit in partea de sus pe care il amplasam la gura focarului.
Pe aceasta bucata de polistiren vom aseza caramizile care formeaza arcada deasupra intrarii in focar.

In partea dreapta a cuptorului puteti sesiza amplasat provizoriu un "RER"
RER-ul este un cuptor fara foc care se va incinge de la fumul degajat de plita.
In aceasta etapa am masurat dimensiunile RER-ului pentru a-i creea ulterior locasul aferent din zidarie.

Etapa 17 — Zidaria la RER

Dupa stabilirea pozitiei RER-ului si dimensiunile acestuia incepem zidaria in care va fi incastrat.
In partea din spate debitam caramizile pentru a realiza o mica nisa in care vom incastra RER-ul.
Deasupra golului de zidarie in care incastram RER-ul am montat 2 bucati de fier PC fi 10 peste care am continuat zidarie.
A fos nevoie sa armez acea zona deoarece deasupra vom ridica in continuare cosul de fum si avem nevoie de o rezistenta suplimentara.

Etapa 18 — Canalul de fum al cuptorului

Cosul este unul comun atat pentru cuptor cat si pentru plita insa fiecare modul are propriul fum.
Continuam ridicarea cupolei la cuptor, canalul de fum va fi amplasat in partea din fata.
Pentru a realiza tunelul de fum spre cos, vom ridica 2 pereti din caramida zidita pe cant.

Efectuam racordarea la cos (vezi foto) si ridicam la cos un total de 8 randuri de caramida numarate de la RER.

Etapa 19 — Ridicarea peretilor la gratar

La gratar caramizile for fi vizibile.
Pentru a da un aspect cat mai placut zidariei vom debita caramizile pe lat in lungime astfel incat capetele sa formeze un patrat de 8 x 8 cm.
Zidaria o vom realiza cu un mortar de nisip fin, ciment si apa verificand periodic planeitatea cu ajutorul unui boloboc iar unghiurile cu ajutorul unui echer.

Dupa ridicarea a 5 randuri la gratar, al 6-lea il vom scoate putin in afara spre fata gratarului pentru a realiza sprijinul arcadei.

Etapa 20 — Arcada gratarului

Incepem zona de arcada prin zidirea a 2 randuri de caramida taiata in unghi la 45 de grade pentru a creea evazarea cosului de fum.
Vom finisa rosturile interioare si exterioare cu un burete umed pe masura ce ridicam zidaria.

Dintr-o bucata de polistiren realizam suportul semirotund pentru arcada gratarului.
Confectionam un cofraj si il montam in jurul zidariei. Eu am folosit niste agrafe din fier pentru fixarea cofrajului.

Incepem zidaria la arcada amplasand caramida debitata pe suportul din polistiren si cei doi pinteni laterali.
Caramida arcadei o vom debita astfel incat partea de sus sa fie cat mai dreapta.

Dupa finalizarea zidariei la arcada montam 2 bare din fier beton PC fi 10, inchidem cofrajul in fata arcadei si turnam beton in cofraj.
Puteti observa in fotografii ca in partea din spate nu am cofrat ci am folosit un rand de caramida zidita.

Etapa 21 — Finisarea lateralelor din piatra

Pana se intareste betonul centurii turnate la arcada gratarului finisam lateralele din piatra.
Vom debita/finisa muchiile laterale pe semirotund.
Avem grija ca la debitare sa rezulte o muchie in consola cu o latime egala cu grosimea pietrelor de placare verticala 1,5 cm patul de adeziv.

Am trasat semicercul dorit si am debitat pietrele laterale cu ajutorul unui polizor unghiular dotat cu disc diamantat.
Finisarea o vom face tot cu polizorul unghiular pe care am montat o freza.

Etapa 22 — Zidaria la cosul gratarului

Dupa intarirea betonului decofram centura turnata fara a inlatura suportul de polistiren care sustine arcada.
Debitam caramizile la unghiul potrivit si continuam ridicarea cosului de fum.
Pentru a lasa putin centura de beton sa se intareasca am oprit zidaria cosului la cateva randuri si am trecut la tencuirea acestuia.
Intre timp am realizat si mici accente rotunjite in zona cosului la plita.
Pentru accentele respective se pot utiliza orice resturi de caramida care ulterior vor fi tencuite sau caramida decorativa specifica profilului dorit.


Ultimele 3 randuri la cosul de fum al gratarului nu vor mai fi taiate in unghi ci zidite ca in imagini.
Inaltimea cosului la gratar va fi identica inaltimii cosului de la cuptor/plita.

Etapa 23 — Placarea cu piatra a pardoselii

Inainte de a incepe placarea pregatim pietrele care vor fi montate in partea din fata. Cantul acestor pietre il vom rotunji pentru aspect placut.
Intindem un strat de adeziv cu o grosime de 1-2mm pe toata suprafata de placat apoi un strat de adeziv de 5mm pe piatra.
Aplicam adeziv pe fiecare piatra si o asezam pe pozitia finala prin lovire usoara cu un ciocan de guma.
Rosturile vor avea o dimensiune de cel putin jumatate din grosimea pietrelor.

Pe peretele dintre gratar si cosul de fum al plitei/cuptorului am montat o polita din piatra.

Etapa 24 — Placarea suprafetelor verticale

Continuam cu placarea suprafetelor verticale la gratar, plita si cuptor.
Placam intai colturile iar imbinarea o facem cu 2 pietre taiate la 45de grade pentru a forma un colt perfect.
Pentru asezarea pietrelor in partea de jos se pot utiliza mici distantiere din bucati de caramida.

Ajungem cu placarea in zona cuptorului.
La usa cuptorului zidim un contur din caramida debitata la 2cm grosime.
Placam cuptorul pe langa conturul din caramida continuand incet spre placarea cupolei.

Conturul de caramida a fost placat la randul lui din 3 pietre masurate si debitate corespunzator.
Pentru realiza o placare cat mai buna in zona cupolei vom utiliza pietre de dimensiuni mai mici.

Etapa 25 — Placarea laterala a blatului

Pentru a putea realiza placarea laterala a blatului vom monta scanduri de suport si ghidaj.
Scandurile au fost fixate cu agrafe din fier.
Aplicam un strat de adeziv de 1mm pe lateralul blatului si un strat de 5mm pe fiecare piatra.

Continuam placarea intregii borduri a blatului.
Decofrarea se va face dupa 24 de ore de la placare.

Etapa 26 — Finisarea partilor placate

La finisare rosturilor pentru bordura, gratar, cuptor si plita vom utiliza un mortar de exterior alb disponibil in comert.
Cu o mistrie stucatoare introducem mortar in toate rosturile.
Cu o perie de sarma periem resturile de mortar de pe pietre fara a adancii rosturile.
Stergem cu un burete umed toate rosturile pentru a le uniformiza.

In zona pardoselii rosturile le vom efectua cu un mortar realizat din ciment, nisip fin si apa.
Dupa umplerea rosturilor, la 3-4 ore le finisam cu un burete umed.

Etapa 27 — Tencuirea cosurilor

Piciorul din partea stanga vreau sa il finisez pe semirotund pastrand design-ul intregului gratar.
Cu o dalta si un ciocan am spart extremitatile 10 cm spre mijloc pe o adancime de 2-3 cm.
Am incarcat zona sparta cu tencuiala pentru a realiza un profil semirotund al peretelui respectiv.

Continuam apoi cu tencuirea cosurilor de fum.

Etapa 28 — Aplicarea finisajului final

Dupa uscarea tencuielii la cosuri aplicam cu bidineaua o amorsa.
Dupa uscarea amorsei aplicam cu gletiera mortarul alb de exterior intr-un strat de 3-5 mm, rotunjind usor colturile cu mistria.
Finisam treptat fiecare modul in parte.

Dupa 30 de minute de la aplicarea mortarului de exterior alb, efectuam driscuirea lui utilizand o drisca cu burete.

Daca soarele bate direct pe suprafata driscuita faceti un umbrar sau acoperiti suprafata cu o prelata.

Incet, modul cu modul am aplicat si driscuit finisajul de mortar alb.

Etapa 29 — Prelucrarea chiuvetei

Langa cuptor vom monta o chiuveta pe un postament.
Chiuveta este una foarte veche si necesita o prelucrare prealabila montarii.
Cu o bormasina cu percutie si un burghiu pt beton am adancit chiuveta si i-am corectat formele.

Etapa 30 — Constructia soclului chiuvetei

Construim soclul chiuvetei si pozitionam chiuveta in pozitia finala.

Modul de constructie a soclului este asemanator unui alt proiect postat de mine, constructia unei cismele

Etapa 31 — Finalizarea constructiei

La final, piatra a fost finisata cu detartrant (acid clorhidric in concentratie de 30%) iar lucrarea a fost finalizata.

Etapa 32 — Proba de foc

Incet se lasa seara iar constructia a fost finalizata cu prima proba de foc :)

Pentru realizarea acestui proiect ai nevoie de urmatoarele

Scule si Unelte Necesare
  • bormasina
  • polizor unghiular
  • boloboc
  • ruleta
  • echer
  • mistrie
  • Cancioc
  • ciocan
  • ciocan de guma
Materiale Necesare
  • caramida
  • caramida samota
  • Mortar de ciment
  • adeziv piatra
  • boltari din beton
  • Nisip fin
  • polistiren expandat
  • scandura 2.5 cm
  • mortar de exterior alb
  • amorsa
  • beton
  • otel beton
  • piatra de rau
  • piatra decorativa

Discutiile Proiectului
Pentru a participa la discutii sau vota proiectul te rugam sa te autentifici
 
 
 
adipreda
support
Imi imaginez cum ar iesii cartofii copti in coaja direct din RER. Un gratar pur si simplu de vis ! :wub:
Multa putere de munca si sanatate pentru a putea realiza multe astfel de lucrari !
Dumitrache Constantin
support
Voi incerca sa fac un gratar de curte daca ese voi posta e pentru prima data va rog sa ma intelegeti multumesc.
loreta
support
Superb gratarul!Daca vreau unul la fel ma ajutati?