DIYpedia
lifestyle

Hidroizolatie si Termoizolatie Demisol

Proiect postat de lifestyle

10649
Vizualizări
Hidroizolatie si Termoizolatie Demisol

Nivel Dificultate
Moderata

Timpul Necesar
8 ore

Bugetul Necesar
Peste 1000 RON

Evaluare Utilizatori

Votul utilizatorului
 
5.0 (1)

Pentru cei care doresc hidroizolarea si termoizolarea demisolului va impartasesc o lucrare pe care am executat-o la casa mea aflata in constructie.

Etapa 1 — Info

Pentru a proteja demisolul sau subsolul nostru de umezeala, igrasie etc trebuie sa il hidroizolam. In cazul unui demisol locuibil, asemanator acestui proiect, pentru un confort termic ridicat se impune si o termoizolare a peretilor.

 

Hidroizolatia
Exista numeroase tipuri de hidroizolatii pe piata: plecand de la cele pe baza de mortare hidroizolante, mortare osmotice (mortare cu agenti care patrund in capilaritatea betonului si il hidroizoleaza in toata masa lui), membrane bituminoase samd.

Eu am ales pentru demisolul meu o hidroizolatie clasica bazata pe membrana bituminoasa lipita la cald.
Membranele bituminoase pot fi si ele la randul lor de mai multe feluri: membrane armate cu fibra de sticla, armate cu poliester, membrane autoadezive, membrane cu sau fara invelis de ardezie samd.

In cazul meu s-a folosit o membrana armata cu poliester fara invelis de ardezie. Nu am utilizat o membrana cu invelis de ardezie deoarece acesta nu permite montarea ulterioara a termosistemului (placile de polistiren nu au aderenta foarte buna pe suprafata cu ardezie)

 

Termoizolatia
Pentru a termoizola demisolul am folosit un polistiren extrudat cu imbinare nut + feder. Nu se recomanda utilizarea polistirenului expandat la aplicatii subterane deoarece acesta prezina o rezistenta la compresiune si umiditate net inferioara polistirenului extrudat.

Dupa montarea termoizolatiei am montat o membrana EPDM (cu "bule") care are rol de drenaj a apei de pe peretii demisolului direct in tubul de dren (realizarea drenajului o voi prezenta intr-un proiect DIY aditional)

Etapa 2 — Aplicare Amorsa Bituminoasa

Inainte de aplicarea amorsei bituminoase am luat in considerare urmatoarele aspecte:

1. Toate suprafetele vor fi curate, lipsite de praf si proeminente de beton
2. Pentru a nu creea tensiune in membrana bituminoasa la unghiul de 90 gr. format intre talpa de fundare si peretele demisolui (tensiune care poate duce in timp la fisuri ale membranei in acele zone) se impune realizarea unei mici "scafe" din mortar hidroizolant. Scafa din mortar am realizat-o astfel incat sa obtin o imbinare semirotunda intre perete si talpa de fundare.
3. Micile segregari ale betonului se vor repara inaintea aplicarii amorsei bituminoase


Amorsa bituminoasa utilizata se numeste Apla Hidrostop si am aplicat-o astfel:

1. Primul strat aplicat pe verticala, de sus in jos, intr-o proportie diluata conform indicatiilor producatorului
2. Stratul numarul 2 l-am aplicat nediluat, pe o directie orizontala, perpendicular pe stratul numarul 1.

Etapa 3 — Montare Membrana Bituminoasa

Montarea membranei bituminoase s-a realizat la cald cu ajutorul unui arzator pe baza de gaz.

1. Am introdus un par de lemn prin mijlocul sulului de membrana (ma ajuta la derularea ei pe perete)
2. Am incalzit membrana uniform pe toata lungimea ei pana folia protectoare s-a topit.

3. Cu atentie am ridicat membrana pe perete pe suprafata incalzita. Actiunea s-a repetat: am incalzit membrana, am derulat-o pe perete, iar am incalzit -> iar am derulat samd. La aceasta operatiune am avut grija sa derulez membrana perfect vertical.

4. Dupa lipire am presat membrana cu mana pentru a sigura o lipire suficient de buna.

5. Fasiile verticale au avut marginile suprapuse cu aproximativ 10-13 cm. Dupa suprapunerea marginilor, acestea au fost etansate la cald cu flacara si o mistrie + un strat de amorsa bituminoasa Hidrostop.

 

Pentru a efectua un sistem de hidroizolatie "sanatos", am ales sa aplic doua straturi de membrana bituminoasa.

Ambele straturi au fost aplicate conform explicatiilor de mai sus cu o singura diferenta la stratul numarul 2:

Stratul numarul 2 l-am aplicat astfel incat imbinarile stratului numarul 1 de sub el sa pice la mijlocul fasiei din stratul numarul 2. Practic am decalat fasiile din al 2-lea strat pentru a nu suprapune imbinarile cu cele ale stratului numarul 1.

Etapa 4 — Aplicare Termoizolatie

Aplicare polistirenului extrudat pe membrana bituminoasa am efectuat-o cu o metoda oarecum clasica.

Placile de polistiren extrudat le-am lipit cu adeziv de polistiren amestecat cu amorsa bituminoasa Apla Hidrostop.

 

Ca o masura in plus de precautie, pentru a evita orice posibile infiltratii am "impermeabilizat" toate imbinarile placilor de polistiren cu amorsa bituminoasa aplicata in 2 straturi. Aplicarea amorsei bituminoase pe placile de polistiren este un pic mai anevoioasa in mod special datorita suprafetei lucioase pe care o prezinta polistirenul extrudat, insa cu putina rabdare si ambitie veti reusi :)

 

ATENTIE: Sub nici o forma nu am utilizat o metoda de fixare mecanica a placilor de polistiren ca in cazul termosistemului clasic (fixare cu dibluri). ORICE fixare mecanica va perfora membrana bituminoasa si va compromite TOTAL hidroizolatia.

Etapa 5 — Montare Membrana EPDM

Polistirenul extrudat este mult mai rezistent la umezeala decat polistirenul expandat. Totusi chiar si aceasta rezistenta la umezeala se incadreaza in anumite limite.

Pentru a oferi o durata de viata superioara termosistemului, pentru a il ferii de umezeala am ales sa montez o membrana de tip EPDM pe toata suprafata exterioara a demisolului.

 

Membrana asta este realizata din PVC mai dur si de obicei se utilizeaza la protectia mecanica a hidroizolatiilor. Polistirenul meu extrudat ar putea juca atat un rol de termoizolatie cat si un rol de protectie mecanica a hidroizolatiei dar eu am ales sa montez si membrana EPDM.


In cazul meu, membrana EPDM are un rol de dirijare a apei de pe peretii demisolului direct in sistemul de drenaj amplasat langa talpa fundatiei.

Membrana EPDM am fixat-o astfel:
1. A derulat membrana si am fixat-o la partea superioara cu ajutorul unor cuie de beton etansate cu niste capacele specifice.
2. Imbinarile fasiilor de membrana le-am etansat cu ajutorul unei benzi de butil autoadezive.
3. In camp, membrana epdm am fixat-o de polistiren cu niste "melcisori" metalici specifici.

ATENTIE: Ca si in cazul polistirenului, a se evita orice fixare care ar putea perfora membrana bituminoasa. Mare atentie la aspectul asta !

Pentru realizarea acestui proiect ai nevoie de urmatoarele

Scule si Unelte Necesare
 • mistrie
 • Pensula
 • arzator cu gaz
 • spaclu
Materiale Necesare
 • amorsa bituminoasa
 • membrana bituminoasa
 • mortar hidroizolant
 • butelie gaz
 • membrana epdm
 • accesorii membrana epdm
 • polistiren extrudat
 • adeziv polistiren

Discutiile Proiectului
Pentru a participa la discutii sau vota proiectul te rugam sa te autentifici
 
 
 
Catalin
support
nu ma mai satur sa ma uit la lucrarile de la casa ta !
Cristian-Liviu Ciovica
support
Ce nu am reusit sa-mi dau seama e daca sapa de egalizare peste care s-au ridicat peretii demisolului a fost la randul ei hidroizolata.
Alin D
support
Hidroizolatia am aplicat-o doar pe exteriorul demisolului. Nu am montat nici un fel de hidroizolatie intre talpa de fundare si peretii din beton.
Am turnat fundatiile, am turnat peretii apoi pardoseala interioara.

La momentul realizarii studiului geotehnic am discutat cu inginerul care mi-a facut studiul daca solul sau nivelul apei vor pune probleme unui demisol. Solul fiind unul foarte nisipos (raul Timis e la cativa km distanta) dreneaza foarte repede apa din precipitatii, nu inmagazineaza umezeala ca un sol argilos. Prin urmare inginerii, atat cel geotehnist cat si structuristul, mi-au recomandat doar o hidroizolatie exterioara.

Apoi, chiar daca as fi vrut sa fi montat o hidroizolatie tip "cuva" inclusiv sub fundatii lucrul asta era aproape imposibil utilizand solutia clasica cu membrana bituminoasa. Am o solutie de fundare bazata pe fundatii liniare si cuzineti locali, ar fi trebuit sa adoptam solutia cu radier general pentru a putea monta hidroizolatia.

Hidroizolatia exterioara + drenajele (interior & exterior) sunt arhisuficiente in cazul meu.

Ceea ce regret cel mai mult e ca nu am turnat un beton hidrotehnic, aditivat cu aditivi de impermeabilizare. La momentul respectiv nu am gasit deloc aditivi de genul asta.

Ce mi-am propus insa e sa aplic un mortar de hidroizolatie osmotica pe partea interioara a demisolului , mortar care contine niste agenti de penetrare in masa betonului, agenti care formeaza niste cristale in toti porii hidroizoland betonul in toata masa lui.

Sincer acum, uite, am demisolul de 2 ani "descoperit" : nu am trotuare, nu am jgheaburi si burlane iar toata apa de pe acoperis si din precipitatii pica langa peretii demisolului. Totul e foarte uscat la interior, nu am deloc infiltratii sau umezeala.
kpk1
support
Ce solutie de hidroizolatie recomanzi pentru interior la demisol ?
Pamantul in exterior e o argila care cam tine umezeala in sol.
Eu am demisolul termoziolat pe exterior cu XPS.
Betonul folosit a fost B350 si impermebailizat, cel putin asa a fost factura :). Intre radier si pereti s-a folosit un cordon de dilatare la contact cu apa.
Pe interior vreau sa realizez o cuva ca sa previn orice problema.
Ce este pretabil, cartonul bituminat, adezivul hidroizolant gen Mapei mapelastic ?
Alin D
support
Cu toate ca ai betonul impermeabilizat eu as fi hidroizolat demisol si pe exterior ca o solutie in plus de precautie (pt ca asa cum ai sugerat si tu, de multe ori nu ai certitudinea ca betonul turnat corespunde cu cel de pe factura)

Si eu am termoizolat pe exterior cu XPS dar am montat extrudatul dupa ce am hidroizolat cu amorsa bituminoasa + 2 straturi de membrana, apoi peste polistiren am montat si membrana HDPE .... si colac peste pupaza am facut si drenaj, cu toate ca am un sol nisipos care nu prea retine umezeala (dreneaza rapid precipitatiile). Am cam "suflat in iaurt" cum se spune :D

Uite, dupa atatia ani (cred ca sunt vreo 4 sau 5 ani) in care toata apa de acoperis s-a scurs langa demisol (nu am turnat inca trotuare de protectie si nici nu am montat jgheaburi + burlane) demisolul e USCAT ca in palma :)

E bine ca ai montat cordonul special la rostul de dilatare inainte de a turna peretii. Asta e un lucru pe care regret ca nu l-am facut.

Acum, hidroizolatie pe interior: NU carton bituminat .. ci o solutie de hidroizolare pe baza de ciment. Daca ma intrebi pe mine, ti-as recomanda un produs super-mega-extra-profesional :) , se numeste Xypex si e un produs care face o impermeabilizare osmotica (patrunde in masa betonului unde formeaza cristale in pori care nu permit apei sa treaca). Nu stiu insa cat e de scump, cu siguranta nu solutia nu e una ieftina.

Alte alternative ar fi cum ai spus si tu Mapelastic de la Mapei sau daca vrei o alternativa la Xypex, exista la Sika un produs : SikaSeal 200-Migrating, care tot cam asa actioneaza - impermeabilizeaza capilaritatea betonului

La Sika mai gasesti o gama de produse profi pt o hidroizolare pe baza de ciment. Au si benzi de armare, as arma suplimentar cu benzi de armare specifice imbinarea dintre pardoseala si perete precum si toate colturile peretilor, pe toata inaltimea lor.