DIYpedia
DanielM

Capac pentru cos de fum

Proiect postat de DanielM

2538
Vizualizări
Capac pentru cos de fum

Nivel Dificultate
Medie

Timpul Necesar
3 ore

Bugetul Necesar
10 RON - 50 RON

Evaluare Utilizatori

Votul utilizatorului
 
5.0 (1)

Capacul pentru cos este un accesoriu foarte util pentru cos. Acesta prelungeste viata cosului protejandu-l de ploi si procesul de inghet/dezghet care distruge cosul incet,  incet. De asemenea impiedica apa de ploaie sa ajunga in semineu, soba, etc. Un alt rol benefic este stoparea vantului de a baga fumul inapoi in cos in cazul in caz de
vijelie. Capacul pt. cos este bine sa fie realizat in piatra, dar in cazul in care nu gasiti o piatra de dimensiunile cosului + 3 cm perimetrali puteti realiza un capac din beton armat la care realizati un finisaj prin scliviseala.

Etapa 1 — Cofraj


Incep prin a va arata cum am realizat cofrajul. Pentru ca vreau ca capacul sa iasa cat mai neted voi rindelui scandurile folosite la cofraj. Asfel betonul va iesi mai neted si nici nu va adera la cofraj, decofrarea va fi o joaca. Dimensiunile cofrajul sunt 85 cm lungime x 45 cm latime x 4 cm inaltime.

Etapa 2 — Armatura

Armatura am realizat-o dintr-un rest de plasa sudata de Buzau cu ochiuri de 10x10 cm si o grosime a fierului beton de fi 5 mm. Am ajustat plasa la cotele necesare, cu aproximativ 1 cm mai mica perimetral fata de cofraj. Pentru ca unele fiare erau rupde din sudura le-am prins cu sarma de fierar. Plasa fiind ruginita, inainte sa o asez in cofraj, am curatat rugina cu o perie de sarme. Pentru ca apa din beton sa nu fie absorbita de catre cofraj, am udat cofrajul cu apa inainte de a turna betonul. De asemenea armatura trebuie sa fie fixata la jumatatea grosimii placii de beton, asa ca asezam plasa pe niste distantiere, in cazul meu mici bucati de caramida.

Etapa 3 — Turnarea betonul

Urmeaza sa realizam si sa turnam betonul. Eu am vrut sa iasa cat mai rezistenta acesta placa asa ca am folosit o reteta de 1x1.5x1 (nisip, pietris, ciment). Am amestecat partile intr-o roaba si apoi am tras amestecul pe marginea roabei si am adaugat apa amestecand pana la omogenizarea amestecului. Folosindu-ma de un cancioc am inceput sa umplu cofrajul cu beton, iar cu o mistrie sa intind si sa asez betonul.

Dupa ce s-a umplut cofrajul, am continuat lucru cu vibrarea betonului, dar am constat ca cofrajul nu este asezat in boloboc (trebuia sa verific inainte de turnare), asa ca, am asezat cofrajul in boloboc. Vibrarea betonului a insemnat sa lovesc cu un ciocan usor de jur-imprejur in cofraj.

O buna vibrare ajuta betonul sa nu aibe segregari si sa fie asezat bine in cofraj, prin toate colturile, o sa vedeti cum iese aerul din beton cand loviti cofrajul.

Lasa betonul sa traga circa 1h si apoi adaugam inca un cancioc de beton in mijlocul cofrajului. Urmeaza sa realizam apele (pantele, 4 la numar). Acestea au rolul de a ajuta apa de ploaie sa curga cat mai repede de pe capacul cosului. Cu o mistrie asezam betonul in 4 ape, diferenta de nivel nu trebuie sa fie mai mare de 1 cm intre varf si margine. Poate parea complicat, dar nu este asa greu, la mine a fost prima data cand am facut asa ceva, mi-a explicat mesterul Helerea cum se face si iata ce-a iesit...

Etapa 4 — Finisajul, scliviseala

Mai lasam sa traga 1h (ca si idee, trebuie sa fie trasa apa, sa nu se mai vada ud) si apoi presaram jumatate de cancioc de ciment peste capac. M-am ajutat la presararea cimentului de o sita (se poate folosi si un ciur vechi), turnam cimentul prin sita si apoi cerneam cimentul peste capac, astfel am reusit sa presar uniform cimentul. Cimentul nu trebuie sa fie pus in strat gros. Lasa-ti sa sa se umecteze cimentul, nu ar trebui sa dureze mai mult de 1 minut, apoi cu o gletiera sau cu o mistrie apasati usor peste ciment, o sa se realizeze astfel scliviseala suprafetei. Aceasta scliviseala va impiedica apa sa se infiltreze in capac si astfel sa nu crape, deci durata de viata mai mare.

Etapa 5 — Decofrarea

Dupa 1 saptamana am decofrat. Trebuie avut grija la margine, chiar daca betonul s-a intarit acesta este inca crud, marginile se pot rupe usor. Cel mai bine ar fi sa-l lasati la maturat 1 luna, sau sa-l fixati pe pozitie, dar cu grija. Acum fie vorba intre noi si daca se rup marginile un pic nu conteaza, dupa montaj acestea nu se vor vedea de jos.

Iarna batand la usa voi lasa la maturat capacul, urmand ca in primavara sa-l montez. Voi reveni cu poze dupa montaj.

Pentru realizarea acestui proiect ai nevoie de urmatoarele

Scule si Unelte Necesare
 • autofiletanta
 • fierastrau pendular
 • mistrie
 • Cancioc
 • Gletiera
 • echer
 • creion
 • boloboc
 • circular
 • holsuruburi
Materiale Necesare
 • lemn
 • nisip
 • pietris
 • ciment
 • apa
 • sarma fierar
 • plasa sudata

Discutiile Proiectului
Pentru a participa la discutii sau vota proiectul te rugam sa te autentifici
 
 
 
Alin D
support
A iesit super Daniel. Ce mi se pare mai complicat e metoda prin care dai pantele cu mistria. Nu te-ai gandit la o varianta cu un sablon ceva ?
La o prima vedere pare ca trebuie sa ai foarte multa indemanare ca sa poti scoate pantele egale, inclinatia pantelor egala, muchia dintre pante cat mai dreapta etc.

Ma tot gandesc daca ar exista varianta confectionarii unui sablon dar nu prea intuiesc cum ar putea fi facut.
Daniel Morlova
support
Nu sunt de meserie constructor, este prima daca cand fac asa ceva si a iesit, zic eu, ok.
Cred ca se poate face cu un cofraj, dar se merita acest lucru doar daca faci in serie, sa fie cofrajul cu pantele in jos, iti aduci aminte de formele de nisip cu care ne jucam in copilarie?
E, ceva in genul ala ...

Merci de apreciere.
George Secareanu
support
Ma intreb daca nu poate fi turnat "invers", cu partea de montaj deasupra. Daca avem cofrajul slefuit si vopsit, cred ca pelicula de lapte de beton formata la suprafata lui ar fi neteda.
Ar fi mai usor de turnat, baza cofrajului ar avea pantele necesare, iar dupa intarire trebuie doar scos si intors...
baxter
support
Cred ca s-ar poate utiliza la cofraj si pal melaminat ca sa nu mai fie nevoie de prelucrarea cofrajului. Betonul cu siguranta iese sticla daca se cofreaza cu melaminat.
Eu as baga poate si un pigment in betonul respectiv.
Daniel Morlova
support
Da, iese sticla cu melamina, insa scliviseala tot trebuie facuta pentru protectia hidro. Ideea cu pigmentul este buna, mie insa mi-a venit dupa ce am turnat betonul... :)  Poate data viitoare... :D