DIYpedia

Cum se depoziteaza corect legumele peste iarna?

Rate this item
(0 votes)

Daca depozitezi legumele iarna in spatii fara atmosfera controlata, trebuie sa tii cont de cateva sfaturi. Iata mai jos tot ce trebuie sa stii pentru ca legumele tale sa fie sanatoase si gustoase.

In lipsa unor depozite cu atmosfera controlata, cei mai multi dintre noi punem ceapa, morcovi sau varza in poduri, camari, pivnite, etc. Insa pentru ca legumele sa se pastreze in conditii cat mai bune, locul de depozitatre trebuie sa indeplineasca numite criterii. Iata ce trebuie sa stii.

 

Care sunt temperaturile optime de pastrare?

1. cartofi: +1si +3 grade celsius
2. varza, rifichi de iarna: +1si +3 grade celsius
3. patrunjel, pastranac: -2 si +2 grade celsius
4. morcovi, telina, sfecla rosie: +1 si +2 grade celsius
5. ceapa: -2 si +2 grade celsius
6. arpagic: -2 si 0 grade celsius

Daca legumele vor fi depozitate in spatii cu o tempratura mai mare decat cea indicata, se va intensifica procesul de respiratie si va duce la putrezirea produselor.

Umiditatea atmosferica in spatiile de depozitare nu trebuie sa depaseasca 75-80%.

 

Cum procedam daca vor ingheta radacinile?

Daca, din cauza temperaturilor mai mici decat cele indicate, se observa ca radacinile au inghetat, este obligatoriu sa nu se manipuleze produsele cat timp acestea sunt degerate.

 

Important:

Daca a inghetat, morcovul devine buretos. El isi pierde calitatile nutritive si capacitatea de pastrare.

 

Recomandat:

Ceapa se depoziteaza in adaposturi neincalzite. Se ambaleaza in lazi si se aseaza suprapus, in cruce. Cantitatea nu trebuie sa depaseasca 25 de kg in lada si este necesar sa ramana spatiu liber pe o inaltime de aproximativ 10 cm.