DIYpedia

Ceapa. Conditii de cultivare si intretinere

Rate this item
(1 Vote)

Iata mai jos ce trebuie sa stii despre conditiile de cultivare si intretinere a cepei semanate toamna, pentru o recolta bogata.

Care sunt temperaturile optime?

Ceapa este una dintre cele mai rezistente plante la frig. Ceapa incolteste la +3grade. Temperatura potrivita de vegetatie este de aproximativ 17-21 de grade, iar la temperaturi mai mari, ce depasesc 25 de grade este grabit procesul de formare a bulbilor. Temperaturile minime la care planta poate rezista sunt de pana la -7 grade.

 

Cum trebuie sa fie solul potrivit pentru cultivarea cepei de toamna?

Solul in care se cultiva ceapa trebuie aiba o fertilitate ridicata. La fel de important este si humusul, care trebuie sa se gaseasca intr-o cantitate mare. Cele mai indicate soluri pentru cultivarea cepei de toamna sunt cele nisipoase, cu umiditate ridicata, fara buruieni. Totodata, solul trebuie sa fie afanat si bogat in nutrienti si ingrasaminte. Cele mai recomandate ingrasaminte sunt gunoaiele de grajd. Specialistii recomanda cantiatea de 20 tone de gunoi de grajd la hectar, insa un radament bun este dat si daca se aplica 15-17 tone de gunoi la hectar.

ceapa-sol-apa

Cantitatea de apa necesara pentru o cultura buna la ceapa

Pe langa fertilizanti, solul trebuie sa aiba un continut de apa ridicat. Pentru o recolta satisfacatoare, terenul pe care te-ai decis sa cultivi ceapa de toamna trebuie sa fie neaparat conectat la o sursa de apa. In special la germinarea semintelor, pentru planta, apa este vitala. Nu uita nici acest tip de planta consuma apa, in functie de cantitatea de lumina de care dispune.

 

Important!

Cea mai grava boala la ceapa (indiferent ca este de toamna sau nu) este mana cepei. Acest daunator ataca frunzele si, daca nu este tratat corespunzator in timp util, poate duce la distrugerea definitava a culturii de ceapa.