DIYpedia

Cum se construieste corect un solar?

Rate this item
(1 Vote)

Lumina, tipul de sol si umiditatea sunt numai cateva dintre elementele pe care trebuie sa le respecti cand construiesti un nou solar.

Constructiile pentru protejarea plantelor, atat a celor ornamentale cat si a celor legumicole, au o istorie veche. Ele au fost folosite cu multe secole in urma, in special in zonele mai reci, in care temperaturile negative predomina in majoritatea anului. Solariile sau serele functioneaza prin asa numitul efect de sera, in care aportul de energie termica este mai mare datorita radiatiei solare.

In horticultura exista mai multe tipuri de solarii. Clasificarea acestora se face in functie de: tipul de constructie, inaltime, forma coamei, materialul scheletului, destinatia solarului etc. Toate aceste criterii vor fi reluate in articolele urmatoare.

Insa, atunci cand vrei sa costruiesti un solar sau sa-l reabilitezi pe cel vechi trebuie sa respecti cateva reguli generale (sol, lumina, sursa de apa, elemente de protectie, etc).

Aceste aspecte le vom relua azi, deoarece este cunoscut faptul ca o constructie corecta a solarului contribuie la o productie mai mare, indiferent ca vorbim de legume sau flori. Specialistii din domeniu sustin chiar ca o constructie corecta a solarului conduce la o crestere a productivitatii cu 30%.

 

Iata mai jos care sunt factorii de care trebuie sa tinem cont atunci cand construim un solar:

1.Pozitionarea solarului, fata de soare

Pentru ca plantele sa se bucure de lumina naturala, este necesar ca solarul sa fie orientat de la E-V, astfel incat soarele sa parcurga pe diagonala solarul. Astfel, plantele nu se vor auto-umbri iar frunzele vor avea o crestere uniforma.

2.Sursa de apa

In zona aleasa pentru construirea unui solar este nevoie sa existe un nivel al apei freatice la 2-2,50 m adancime. Pentru ca apa din precipitatii sa nu balteasca in jurul solarului, este nevoie sa existe si canale de colectare a apei. In caz contrar, apa scursa de pe solar, poate indunda spatiul protejat.

3.Terenul potrivit

Suprafetele de teren pe care se vor amplasa solariile, trebuie sa fie plane dar usor inclinate. Se recomanda o panta de 1/1.000. Astfel, terenul se va zvanta mai usor si se va incalzi mai usor. Locurile umbrite nu sunt recomandate pentru solarii. Mai ales daca vorbim despre flori.

4.Solul terenului

Mai ales la legume, solul este vital. Atat pentru gustul si calitatea, cat si pentru cantitatea productiei. De aceea, solul trebuie sa fie luto-nisipos sau nisipo-lutos. Astfel, se lucreaza mai usor dar se si usuca mai repede.

5.Elemente de protectie

Intemperiile (vanturi, zapezi, piatra etc) reprezinta principalul inamic al solariilor. De aceea, solarul trebuie protejat. Pentru asta, se pot folosi ma multe elemente de protectie. Cel mai bine este sa se poata planta fasii sau garduri vii (perdele de protectie), de 2-3 m inaltime care sa protejele solariile. Daca nu se poate face acest lucru, se pot folosi coceni, rogojini de trestie sau folie uzata pentru a proteja solarul.

6. Inaltimea solarului

Daca este vorba despre un solar pentru productia de rasaduri, acesta nu trebuie sa aiba mai mult de 2 metri. Astfel, incalzirea este mai usor de realizat. Daca este vorba despre un solar pentru productii, atunci solarul trebuie sa aiba intre 4-6 m.